VSR VSR
Lang French Lang English

De zon scheen nauwelijks en het was fris. Dat was wat onwennig voor de trouwe bezoekers van de VSR Zomerborrel, want het is al járen warm en stralend op die dag. Het weer; daar kun je dus ook al niet meer van op aan. Gelukkig was de gezelligheid vertrouwd, de opkomst groter dan ooit en reikte VSR-voorzitter Jacco Vonhof zes nieuwe VSR-Keurmerken uit. Daarna hingen de aanwezigen aan de lippen van onderzoeksjournalist Maria Genova. Zij schreef het boek Komt een vrouw bij de hacker. Hacken via medewerkers Veel mensen denken: ‘Ik heb niets te verbergen. Ik ben niet interessant voor hackers.’ Maria Genova schudt ons genadeloos wakker. Om te beginnen met de vraag wat wij allemaal op onze computer bewaren. ‘Kopie paspoort, foto’s, wachtwoorden’, noemt het publiek op. Wel degelijk interessant voor hackers dus.

Hacken via medewerkers

Veel mensen denken: ‘Ik heb niets te verbergen. Ik ben niet interessant voor hackers.’ Maria Genova schudt ons genadeloos wakker. Om te beginnen met de vraag wat wij allemaal op onze computer bewaren. ‘Kopie paspoort, foto’s, wachtwoorden’, noemt het publiek op. Wel degelijk interessant voor hackers dus.

En er is nog een ander risico: hackers die een bedrijf willen hacken doen dat vaak niet meer via het bedrijf zelf, maar via de medewerkers. ‘Via privécomputers van medewerkers onderscheppen zij facturen en offertes. Ze kopiëren de factuur, zetten er een nieuw bankrekeningnummer op en innen het geld.’

Storm van reacties

In het geval van ransom ware, dat een hacker na het binnendringen in je computer kan installeren, gaat je computer op slot en grendel. Je moet dan een bedrag (meestal 300 tot 1000 euro) betalen om weer bij je bestanden te kunnen. Maar ook phishing mails vormen een risico. Het openen kan al een hack beteken, maar klik je op de bijgevoegde link dan ben je zeker de pineut.

Genova is nog maar nauwelijks begonnen en ze maakt al een storm van reacties los. ‘Helpt een antivirusprogramma? ik heb een Apple – maakt dat iets uit? is Ziggo beter beveiligd?’ Echt helpen doet het allemaal niet maar, al kun je volgens haar maatregelen wel stapelen. Dan duurt het hooguit iets langer om je computer binnen te dringen.

Risico’s en maatregelen

Wat het beste helpt tegen een hack, is de hackpoging herkennen en deze proberen te voorkomen. Genova geeft tips.

  • Phishing mails

    Genova: ‘Hackers sturen mailtjes over een pakket dat onderweg is, bestelde koffiecupjes of een factuur van je provider die klaar staat. Er is altijd wel iemand voor wie dit net relevant is en ze hebben maar één slachtoffer nodig. Bijlagen en linkjes zijn het meest gevaarlijk, maar helemaal niet openen is het beste.’

    TIP 1: Hoe herken je een phishing mail? Klik met je rechtermuisknop op de afzender, dan verschijnt vaak een totaal ander e-mailadres.

    TIP 2: Controleer de domeinnaam. Krijg je op je werk een e-mail van bedrijfx@secure.nl, dan lijkt het echt, maar let op: de domeinnaam klopt niet. Alleen mails die eindigen op …@bedrijfx.nl zijn veilig.

  • Zwakke of steeds dezelfde wachtwoorden

    Wordt één medium gehackt, dan kunnen ze gelijk overal bij. ‘Hackers kunnen dan via jouw Marktplaats-account en met hun bankrekeningnummer niet bestaande spullen verkopen. Zo sta je opeens als oplichter te boek. Zelfs als de politie je gelooft, kan het jaren duren voordat je dit hebt opgelost. Ik ken mensen op wiens naam huizen zijn gehuurd en zelfs iemand die opeens eigenaar was van meer dan 1500 auto’s.’

    TIP: kies een lang wachtwoord, bijvoorbeeld een zin ‘ditiseenmooielocatieF<voor Facebook>13’, en voor Markplaats neem je: disiseenmooielocatieM13. Genova: ‘Moeilijk te hacken en toch gemakkelijk te onthouden. Wachtwoordmanagers werken ook goed.’

  • Banners en wifi

    Ook banners, advertenties, en openbare wifinetwerken vormen een risico. Banners van hackers vormen een gevaar wanneer je je computer niet regelmatig update. Dan komen deurtjes open te staan, die toegang verlenen. En ook openbare wifinetwerken vormen een risico. Behalve als je YouTube en Facebook gebruikt, kun je beter via je 3g- of 4g-verbinding maken.

    TIP 1: Voer aangeboden updates altijd uit.

    TIP 2: Verwijder een openbare verbinding na gebruik van je telefoon.

Borrel

Na deze verontrustende berichtgeving – die overigens met een zeer vrolijke energie door Maria Genova over de bühne werd gebracht – werd tijdens de borrel flink nagepraat. Iedereen heeft weleens iets meegemaakt of kent iemand die... Gelukkig gaf Genova niet het gevoel dat wij onwillige slachtoffers zijn, maar gaf zij vooral de boodschap mee om alle voor de hand liggende maatregelen te nemen en logisch na te denken. En als u meer wilt weten, dan is er altijd nog haar boek!

Deel dit nieuwsbericht